Hocamızın İzinde…

07.01.2019
2.086
A+
A-
Hocamızın İzinde…

2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı olarak ilân edildi ve bu çerçevede çeşitli üniversitelerimizde gerçekleştirilecek etkinlikler duyurulmaya başlandı. Bu etkinlikler içerisinde KSÜ Siyer-i Nebi Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin duyurduğu Prof. Dr. Fuat Sezgin ve İslâmî İlimler Sempozyumu, sadece lisansüstü öğrencilerine yönelik olarak planlanması sebebiyle öne çıkıyor.

Siyer Araştırmaları Merkezi, Siyer alanında çalışmalarını sürdürmenin yanı sıra projelerini geniş akademik çevrelerle yürütme kararlılığında olan bir kuruluş. Araştırma, öğrenci yetiştirme, yayın, ilmî toplantılar gibi geniş yelpazedeki faaliyetlerinde öncelediği bir husus da genç bilim insanlarımızın ihtiyaç duydukları akademik desteği sunarken bir yandan da onlara kendilerini ifade edebilecekleri ortamları hazırlamak. Onların unvan, tanınırlık gibi kriterlere takılmadan, sadece ilmî faaliyetleriyle değerlendirilecekleri fırsatları sunmak merkezimizin genel bir politikası. Bu düşünceyle Ulusal Genç Akademisyenler Sempozyumlarını düzenlemeyi ve bunu her yıl tekrarlayarak geleneksel bir organizasyon haline getirmeyi projelerimiz arasına aldık. Elbette ki bu niyetimizin arka planında gerek geçmişte zaman zaman bizatihi yaşadığımız olumsuzluklar gerekse câmiada gözlemlediğimiz durumlar var. Yeni neslin bu durumları tecrübe etmemeleri için elimizi taşın altına koyup adım atmamız gerektiği düşüncesindeyiz.

Kısa adı SAMER olan KSÜ Siyer-i Nebi Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenleyeceği ve her yıl bir başka İslâm âliminin konu edileceği bu sempozyumların ilkini ise 2018 yılında kaybettiğimiz büyük İslâm âlimimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin’e tahsis ederek, Hocamızı gençlerin çalışmalarıyla daha derinlemesine tanıma ve anmayı amaçladık. Böylece büyük âlimin vefatından sonra kendi ülkesinin gençleriyle buluşması ve genç akademisyenlerin Hocalarına vefa duygularını sunmaları mümkün olabilecek.

Sempozyumun, izleyicilerine çok şeyler kazandıracağına inancımız tam. Bununla birlikte katılımcısı olacak gençler için de önemli kazanımlar sağlayacağı muhakkak. Malum olduğu üzere Anadolu’nun dört bir tarafında çalışmalarını sürdüren genç akademisyenlerimizin bir araya gelebilecekleri vesileler yok denilebilecek düzeyde. Ulusal Genç Akademisyenler Sempozyumu, sadece lisansüstü öğrenimini sürdüren gençlere yönelik olarak icra edileceğinden onların bir araya gelmeleri, tanışmaları, çalışmalarından haberdar olmaları için eşsiz bir fırsat sunuyor. Katılımcıların hepsi kendi kariyer düzeylerinde olacağından çekinme gibi öğrencilerde bulunması doğal hisler bu programa yansımayacaktır. Bunun yanında konu belirlemek, özet hazırlamak ve sempozyum yazışmalarından başlayıp sunum yapmaya, sempozyum ortamında bulunmaya kadar pek çok konuda tecrübe edinilmesi bakımından da bu organizasyonun kıymeti bir kat daha artıyor. Zira bu adımların her biri, yaşayarak kazanılacak tecrübelerle gelişiyor ve her bir deneyim profesyonelleşmede önemli bir adımı oluşturuyor.

Ülkemizde çok kaliteli akademik toplantılar düzenlenmekte, ilmî faaliyetlerde bulunulmakta ancak bu alanda bir gelenek oluştuğunu söylemek zor. On yılı aşkın süredir düzenli olarak icra edilen toplantıların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. İlim ise tıpkı bir bina gibi taşların üst üste konulmasıyla ilerliyor. Bu bakımdan Ulusal Genç Akademisyenler Sempozyumu’nu gelenekleştirmek niyetindeyiz. Bu vesileyle büyük Hocamızı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.
07/01/2018

Feyza Betül Köse
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.