Çağın Gözardı Edilen Problemi: İntihar

27.10.2019
1.252
A+
A-
Çağın Gözardı Edilen Problemi: İntihar

Maalesef dünyada her yıl 800 bin insan intihar ederek hayatına son veriyor. 15-30 yaşları arasındaki kişilerde ölüm nedeni olarak trafik kazası ilk sırada gelirken ikinci sırada intihar geliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de geçen yıl intihar edenlerin sayısı 3 bin 161. Bu da Türkiye’de her 100 bin kişiden 4’ünün intihar ettiğini göstermekte. Elde eden verilere göre erkeklerdeki intihar oranı kadınlardan daha fazla. Dünyada her 100 bin erkekten 13,5’i, her 100 bin kadından 7,7’si hayatına bu yolla son veriyor. Türkiye’de bu oran dünya ortalamasına göre biraz daha düşük.

İntihar ederek ölenlerin sayısı, istatistiklere göre cinayete kurban gidenlerin tam iki katı. Buradan hareketle insanın kendine zarar verme ihtimali başkasının kendine zarar verme ihtimalinden iki kat daha fazladır diyebiliriz. Bilindiği üzere son 25 yıl içinde insan ömrü sürekli uzamaktadır. Bunun yanında insanlar hayatla başa çıkma becerisini geliştirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde hayatta olmaktan pes edip canlarına kıyabiliyorlar. Dünya Sağlık Örgütü intihar etmenin dünya genelinde bir sorun olduğunu düşünmektedir. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre dünyada her 40 saniyede, bir insan intihar ederek yaşamına son vermektedir.

Her intihar bir mesajdır diyerek bu konunun indirgenmesi de yanlıştır. Çünkü intihar sonucunda, intihar edenin yakın çevresi ve ailesi büyük bir sarsıntı yaşamaktadır. Bu sarsıntılar büyük psikolojik rahatsızlığa neden olup kısır bir döngüye de dönüşmektedir. Amerika’da yapılan bir çalışma bulgularına göre bir intihar vakası tam olarak 135 kişiyi olumsuz etkilemektedir. Özellikle ilk çemberi yani intihar edenin yakınlarını aşırı derecede olumsuz etkilemektedir.

İntiharla depresyon, stres, mali sıkıntılar, ayrımcılığa uğrama (mülteci vs.), yalnızlık yaşama ve psikiyatrik rahatsızlık arasında yakın ilişkiler bulunmaktadır. İntiharı önlemek için, intihar hakkında konuşmaktan kaçınmamak gerekmektedir. Özellikle intihar edeceğini dillendiren birisi varsa, o kişinin kesinlikle uzman yardımı almasını sağlamak gerekmektedir. Çünkü Brice Parain; ‘her kelime, doldurulmuş bir silah gibidir’ demektedir. İntihar kelimesi bir kişinin ağzında çıkmışsa zihninin bir yansıması olarak değerlendirmeli ve gerekli önlemler vakit kaybetmeden alınmalıdır. Sartre ise Parain’nin söylediğini daha da ileri götürüp; ‘her kelime doldurulmuş bir kelime gibidir, konuşulduğu anda tetiğe basılmıştır’ demektedir. Yani bir kişinin ağzından intihar kelimesi çıkıyorsa ciddiye alınmalı ve psikiyatri servisinden ertelenmeksizin yardım alınmalıdır.  

27/10/2019

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.