Siyer Yolcuları İçin…

25.02.2018
3.576
A+
A-
Siyer Yolcuları İçin…

Siyer çalışmak, Siyer akademisine dâhil olmak zor ve açıkçası meşakkatli bir yolculuktur. Bir siyer araştırmacısının/akademisyeninin Siyer’in yanı sıra; Tarih, Hadis, Tefsir, Coğrafya, Mitoloji, Edebiyat ve Dil’den de anlaması, okuma sepeti içerisinde bunlardan da ürünler olması kaçınılmazdır.

Çoğu zaman sevgili öğrencilerimiz Siyer çalışmak istediklerini ancak nereden başlamaları gerektiği konusunda rehberliğe ihtiyaç duyduklarını ifade etmektedirler. İşte bu yüzden lisans yıllarından itibaren neler yapılması gerektiği hususunda –daha çok kendi şahsî tecrübeme dayanarak– genç arkadaşlara yardımcı olacağını düşündüğüm hususları paylaşmak istiyorum. Altını çizerek tekrar etmeliyim ki, bu iş zor ve süreklilik isteyen bir yolculuktur. Azminiz, sabrınız, kararlılığınız, fedakarlığınız yok ise, hiç başlamamak daha iyidir.

Şimdi sırayla gidelim:

A-Lisans (Dört Yıl)

  1. Arapça: Ne yapıp edip Arapça’yı lisans yıllarında halletmeniz gerekmektedir. Bunun için de tavsiyem Arapça-Türkçe karşılaştırmalı bol bol kitaplar okumanız. En güzeli ve doğrusu ise Kur’ân’dan başlayıp siyer, hadis, tefsir kitaplarından örneklerle devam etmeniz.
  2. Batı Dili: Sadece lisansüstü eğitim sınavlarında değil, oryantalist çalışmalara ulaşmak için de yeterli düzeyde bir Batı dilinde yeterliliğe sahip olmalısınız.
  3. Kur’ân Bilgisi: Siyer konusunda olmazsa olmazdır. Bu yüzden Kur’ân’ı vird haline getirmek, yılda en az bir kere baştan sona anlayarak okumak gerekir.
  4. Siyer Kaynakları: Lisans yıllarında ilk siyer kaynaklarını kendi orijinal dilinden okumanız, ileride sizin çok ama çok işinize yarayacaktır.
  5. Bir tefsir, bir hadis, bir fıkıh külliyatı. Yine lisans yıllarında mutlaka okumanız gereken kitaplardır. Hak Dini Kur’ân Dili, Cemu’l-Fevâid, Fıkıh Ansiklopedisi bu çerçevede önerebileceğim kitaplardır.
  6. Araştırma Yöntem ve Teknikleri Bilgisi: Yine lisans yıllarında öğrenmeniz gereken hususlardan biridir. Dipnot nasıl gösterilir, hırsızlık nedir, metin okumaları nasıl yapılır, cerh ve ta’dil nedir…

B-Yüksek Lisans (3 Yıl)

  1. Danışman hocanızla birlikte çalışmak istediğiniz konuyu belirlemeli, yavaş yavaş konu özelinde okumalara başlamalısınız. Bu dönemde unutmamanız gereken husus, heybenizi doldurmaktır.
  2. Alanın uzmanı hocaların bütün makalelerini okumalısınız. Sadece Siyer-İslam Tarihi değil özellikle Hadis alanındaki makaleleri de okumanız çok işinize yarayacaktır.
  3. Alanın uzmanı olan hocaların bütün kitaplarını okumak.
  4. Oryantalistlerin Siyer-Hadis ile ilgili ulaşabildiğiniz kitaplarını/makaleleri okumak.
  5. Yazım yeteneğinizi artırmak için roman-hikaye okumaları yapmanız. Tabi çağdaş popüler yazarlar yerine klasik romanları, hikayeleri tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Türk ve Rus edebiyatları bu konuda şahsî tercihimdir.
  6. Danışman hocanızın kontrolünde kitap tanıtımları, ilmi toplantı tanıtımları vs. gibi yazılardan başlamak şartıyla ilk makalelerinizi yazmalısınız.

CDoktora (4-5 Yıl)

  1. Her türlü kitap-makale yayınını takip etmek.
  2. Kapsamlı ve bir yaraya merhem olacak nitelikteki tezin belirlenmesi ve düzenli olarak çalışılması.
  3. Osmanlıcadan bir sadeleştirme (makale+kitap); Arapça ve Batı dilinden çeviriler (makale+kitap) yapmak.
  4. Tezinize ek olarak telif makale(ler) yazımı.

Sonrası malum zaten…

En dikkat etmeniz gereken dönem ise doktora sonrasıdır. Çok okumuş, çok araştırmış ve hatta çok şey öğrenmiş olabilirsiniz ama unutmayın ilmin tamamına hâkim olmak imkânsızdır. O yüzden sakın ola ki, kibre kapılıp bütün ilminizi sıfırlamayın. Öğrenmek belli bir dönemin değil her dönemin işidir. 

Son olarak sizlere şunu bir ağabeyiniz olarak tavsiye etmeliyim ki, ne yaparsanız yapın yaptığınızı asla ve asla beğenmeyin. Çünkü beğenmediğiniz sürece hep daha iyisini yapmak için bir sorumluluk hissedecek, şevkinizi hiçbir zaman kaybetmeyeceksiniz.

Şimdiden Allah yar ve yardımcınız olsun…

25/02/2018

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.