Bir Kitabın Hikayesi: Eğlence Kültürü -Hz. Peygamber Dönemi-

Bir Kitabın Hikayesi: Eğlence Kültürü -Hz. Peygamber Dönemi-

Sene 2016, mevsim bahar… şeklinde romantik bir cümleyle başlamak istemezdim fakat durum gerçekten de bu şekildeydi. Yüksek lisansın ikinci ders dönemindeydim ve bir an önce tez konusu bulmam gerekiyordu. Bu telaşe içerisindeyken lisans yıllarımdan beri arkadaşım olan sevgili Asım aradı ve çalıştığı kurumdaki İslam Tarihi hocalarına da tez konusunu danışmamın benim için yol gösterici olacağını söyledi. Her ne kadar hocaları şahsen tanımasam da benimle ilgileneceklerine dair içimde güçlü bir his oluştu.

Otobüse atladığım gibi soluğu Kahramanmaraş’ta aldım. Asım’la mini bir şehir turundan sonra üniversiteye geçtik. Burada akademik hayatıma yön veren ve beni olduğumdan farklı bir konuma getirmede büyük emekleri olan kıymetli hocalarım Prof. Dr. Şaban Öz ve Doç. Dr. Feyza Betül Köse ile tanıştım.  “Büyük hoca olmuşsunuz ama aynı doğrultuda alçak gönüllülüğünüz de yücelmiş…” hocalarım hakkında ilk izlenimim bu olmuştu. Zaman beni haklı çıkarmıştı. O günden bu güne sayısız yardımını gördüğüm Şaban ve Feyza Hocalarım (resmî anlamda hiç öğrencileri olmadım ama onların öğrencileri olduğumu iddia etmekten gurur duyuyorum) eğer istersem tez konumun Hz. Peygamber Dönemi Eğlence Kültürü olacağını söylediler. Konu beni mest etmişti. O gün her iki hocamla Feyza Hocamın odasında görüşmüştüm ve şu an zihnim ve hatıralarımda o oda benim için bir mekan olmaktan çok daha fazla şeyler ifade ediyor. Hocalarımla istişarelerden ve konu içeriğini tartıştıktan sonra Sivas’a geri döndüm. Kıymetli danışman hocam Prof. Dr. Ali Aksu’nun olurunu aldıktan sonra kolları sıvadım.

Siyer Araştırmaları Topluluğunun İstanbul’da düzenlediği Tez Değerlendirme Toplantısı bu çalışmanın şekillenmesine büyük bir katkı sağladı. Tez konusu çok güzel olsa da sosyal tarih çalışmalarının sorunları karşımda duruyor ve içeriğe yönelik malzemeyi derlemek büyük bir çaba gerektiriyordu. Zira siyasî tarih, biyografi gibi türlerde çalışmak, kaynak malzemenin bulunabilirliği yönünden daha elverişliydi ancak aynı durum, malzemenin çok dağınık olarak kaynaklara serpiştirildiği sosyal tarih çalışmaları için maalesef geçerli değildi. Ancak bu süreç, tez konumla aramda kurduğum bağ nedeniyle beni engellemek yerine rivayet aramanın ve nihayetinde bulmanın büyük haz verdiği bir hale dönüşmüştü. Ve böylelikle çalışmanın, aramanın, bulmanın, derlemenin ve yorumlayarak yeni boyutları ortaya koymanın güzelliklerini yaşayarak çalışmayı bitirmek nasip oldu.

Şaban Hocam tez konusunu belirlediğimiz sırada tezi başarılı bir şekilde hazırlarsam tezimin kitap olarak basılacağını söylemişti. Tabii bu düşünce akademik hayatın henüz başında olan benim gibi biri için hayal gibi bir şeydi. Ama bu durumun hayal olmadığını tezimin kitap olarak yayınlandığı şu sıralarda daha iyi anlıyorum.

Peki Hz. Peygamber Dönemi Eğlence Kültürü adlı kitabımızda ne bulacaksınız?

Hz. Peygamber dönemi İslam toplumunun bir diğer yüzünü, genellikle mücadele, savaşlar veya dinî boyutlarıyla anlatılan bu toplumun eğlence algısını, nasıl eğlendiklerini, zevklerini… Düğün, nişan gibi törenler, bayramlar, toplantılar, meclisler, yarışlar, ziyafetler, çeşitli iddia oyunları, mizah ve güldürü, çocuk oyunları, kıssa anlatımı başta olmak üzere  toplumun gündelik hayatında yer edinen pek çok eğlence türünü ve bunlara dair ayrıntılı bilgileri…

Bu zorlu süreçte daima yanımda olan ve kitabın hazırlanmasında emeği geçen Prof. Dr. Ali Aksu, Prof. Dr. Şaban Öz, Prof. Dr. Ünal Kılıç, Prof. Dr. Hanefi Palabıyık ve Doç. Dr. Feyza Betül Köse hocalarıma tekrar şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca kitabın hazırlanmasında doğrudan bir katkısı olmasa da üzerimde büyük emeği olan ve şu an doktora tez danışmanlığımı yürüten Prof. Dr. Mustafa Kılıç Hocama da teşekkür etmeyi ödenmesi gereken bir borç olarak görüyorum.

Kendimi Siyer Araştırmaları Topluluğunun bir üyesi olarak saymak benim için ayrı bir gurur vesilesi. Artık topluluğumuzun en önemli yayın organı olan bu sitede köşe yazılarımla bulunacak olmak ise büyük mutluluk. 

19/12/2021

Mustafa İyidoğan
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.