Tez Konusu Siparişle Alınır mı?

07.03.2018
A+
A-
Tez Konusu Siparişle Alınır mı?

Geçen hafta aldığım bir telefon, tez konusu talebinde bulunan tanımadığım bir yüksek lisans öğrencisine aitti. Öğrenci, kendisine kolay, çabuk bitirilebilecek, fazla mesai gerektirmeyen bir konu önermemi istiyordu. Öğrencinin cüreti, yol yordam bilmezliği bir tarafa bu telefon görüşmesi, akademik açıdan nasıl bir fecaatle karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha göstermesi bakımından önemliydi.
Lisansüstü Siyer tezlerindeki sorunlar ve çözüm önerileri, Siyer Araştırmaları Topluluğunun Siyer Vakfı ile ortaklaşa düzenlediği Siyer Çalıştayları’nın üçüncüsünün ana konusuydu. Mesele bu köşenin boyutlarını çok aşmasına rağmen zaman zaman karşılaşılan bu tür talepler, tez konusunun sipariş usûlü alınacak bir şey olup olmadığının üzerinde bir kez daha durmamızı gerekli kılıyor.
Aslında kendisini tanımayan bir hocadan tez konusu istemek, öğrencinin ilmî yeterliliği hakkında fazlasıyla bir kanaate varmamıza imkân veriyor. Bu aşamaya kadar gerekli alt yapıyı sağlamış bir öğrenci, en azından Siyer’in hangi alanında çalışabileceği, yeterlilikleri, eksiklikleri, alandaki ihtiyaç gibi türlü ön bilgilere sahip olmuş demektir. Bu da, onun çeşitli önerileri öncelikle danışman hocası ile masaya yatırabilmesine imkan sağlayacaktır. Ancak danışman hocanın, öğrencinin ilgi duyduğu alana uzak olması durumunda diğer hocalar devreye girebilecektir ki burada da aklına gelen bir konuyu önermek değil, öğrenciye dair, akademik düzeyi, yabancı dil bilgisi, istekleri, çalışma koşulları gibi ön bilgilere sahip olarak ve öğrenciyle birlikte karar vererek tez konusu belirlemek söz konusu olacaktır.
Siyer Araştırmaları Topluluğunun iki yıldır düzenlediği Tez Değerlendirme Toplantıları’nın amaçlarından biri de danışman hoca ile alan uyumsuzluğu yaşayan ve Siyer konusu çalışmak isteyen öğrencilere kaliteli tez çalışmaları yapmalarında yardımcı olmak şeklinde belirlenmişti. Bir diğeri de bazı tezlerde görülen, ilmî yetersizlik, tekrar çalışmalar, iddiadan yoksunluk gibi sorunları en aza indirebilmekti. Tüm bu sorunları mevcut tezlere panoramik  bakışla görmek mümkün.
YÖK’ün kuruluşundan itibaren ülkemizde yapılan lisansüstü Siyer tezlerinin listesini sitemizde yayımlamıştık. İçlerinde son derece kaliteli olanların yanı sıra maalesef birbirinin tekrarı olan pek çok çalışma da bulunuyor. Kiminin ilim dünyasında hangi probleme çözüm getirdiği, nasıl bir boşluğu doldurduğu merak konusu. Bazıları ise tezi olmayan tez çalışmaları şeklinde… Bu manzara, tezlerin bir “mesele” haline geldiğini gösteriyor.
Tez Değerlendirme Toplantıları kendi yolunda ilerlemeye devam ederken öğrencilere buradan söyleyebileceğimiz şey, tez konusunun kişiye özel olarak önerilebileceği, marketten erzak siparişi şeklinde konu taleplerinin bu alanda bir yararlılığının olmayacağıdır. Aslında ideal olan öğrencinin kendi konusunu belirlemesi, en azından çalışabileceği konu seçeneklerini sunması ve bunu başta danışmanı olmak üzere alanın hocaları ile istişare etmesi, gerekli görülmesi halinde değişiklik yapılmasıdır. Aksi halde sonuç, bitirilemeyen çalışmalar veya sadece diploma almaya yarayan ve ismi olup kendisi tozlu raflardaki yerini alan tez yığınları içine bir tez daha eklemek olacaktır.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.